اعلان‌ها
پاک کردن همه

از کجا بفهمیم تسمه تایم پاره شده؟ قبل از اینکه ببرم پیش مکانیک

2 نوشته‌ها
2 کاربران
1 واکنش ها
24 بازدید ها
0
[#127]
شروع‌کننده موضوع

پراید ۱۳۲ انژکتوری دارم، مدل ۹۳. دیروز صبح استارت زدم، یه صدای تق تق شدید اومد و ماشین یهو خاموش شد. الان هر چی استارت می زنم، استارتر می چرخه ولی موتور روشن نمی شه. یه نفر گفت شاید تسمه تایم پاره شده.

قبل از اینکه پول جرثقیل بدم و ببرم پیش مکانیک، می خواستم خودم یه چک کنم. از کجا بفهمیم تسمه تایم پاره شده؟ یعنی علائمش دقیقاً چیه؟ آیا راهی هست توی پارکینگ خونه بدون ابزار خاص فهمید؟

ممنون میشم راهنمایی کنید. 🙏

1 پاسخ
1

سلام رفیق.

من رضا هستم. توی این ۱۴ سالی که مشغولم، صدتا پراید با تسمه تایم پاره شده اوراقی اوردم سر پا. بذار بگم دقیقاً از کجا بفهمیم تسمه تایم پاره شده بدون اینکه نیاز به ابزار خاصی داشته باشی.

۱. درب تایمینگ رو باز کن و چشمی چک کن

ساده ترین روش. توی پراید ۱۳۲، یه درب پلاستیکی کوچیک (حدود ۱۵ در ۱۰ سانتی متر) سمت راست موتور (سمت شاگرد) هست که با دو پیچ ۱۰ باز می شه. اون رو باز کن:

• اگه تسمه تایم اونجا نیست یا تکه تکه افتاده → مطمئن شدی پاره شده
  • اگه تسمه هست ولی شل آویزونه → از دندونه ها رد کرده (Jumped)

۲. درب روغن موتور رو باز کن و فلایویل رو بچرخون

در روغن موتور رو باز کن. با یه آچار بزرگ (یا حتی دست اگه قدرت داری) به پولی میل لنگ گیر بده و بچرخونش.

• اگه میل لنگ می چرخه ولی هیچ حرکتی توی روغن موتور نمی بینی (یعنی میل سوپاپ نمی چرخه) → تسمه تایم پاره شده
  • چرا؟ چون تسمه تایم واسط بین میل لنگ و میل سوپاپه. اگه پاره باشه، میل لنگ بی خیال می چرخه ولی میل سوپاپ سر جاش ایستاده

۳. به شمع ها نگاه کن

در شمع ها رو باز کن. بذار روشنایی باشه. یه نفر استارت بزنه و تو نگاه کن به داخل سیلندر از محل شمع:

• اگه پیستون ها بالا و پایین میرن ولی سوپاپ ها تکون نمی خورن → تسمه تایم قطعه
  • این تست کمی وقت گیره ولی ۱۰۰٪ مطمئنه

۴. صدای استارت رو گوش بده

وقتی استارت می زنی:

• صدای استارت یکنواخت و سریع (مثل موتوری که کمپرس نداره) → احتمالاً تسمه تایم پاره شده. چون سوپاپ ها باز و بسته نمی شن و موتور کمپرس نداره.
  • صدای استارت سنگین و کند (مثل همیشه ولی روشن نمی شه) → مشکل از جای دیگه ست (مثل بنزین، جرقه، سنسور)

۵. چراغ چک رو نگاه کن

سوییچ رو بچرخون روشن (بدون استارت):

• چراغ چک روشن می شه؟ خوبه.
  • ولی وقتی استارت می زنی، اگه چراغ چک ثابت بمونه یا کد خطای سنسور میل سوپاپ (Crankshaft/Camshaft Position Sensor) بیاد → یعنی ECU نمی تونه میل سوپاپ رو بخونه. علتش؟ میل سوپاپ نمی چرخه. علتش؟ تسمه تایم پاره شده.

⚠️ نکته مهم: استارت نزن بیشتر از این!

اگه مطمئن شدی تسمه تایم پاره شده، دیگه استارت نزن. چون:

• استارتربوستر داغ می کنه و می سوزه
  • باتری خالی می شه
  • هرچند پراید انژکتوری موتور غیرتداخلی داره (پیستون و سوپاپ برخورد نمی کنن)، ولی بهتره ریسک نکنی

جمع بندی

اگه این ۳ تا رو با هم داری:

• استارت می خوری ولی روشن نمی شه ❌
  • صدای استارت یکنواخت و بدون کمپرس ❌
  • درب تایمینگ رو باز می کنی تسمه نیست ❌

→ مطمئن باش تسمه تایم پاره شده و باید تعویضش کنی.

هزینه تسمه تایم + غلتک هرزگرد + دستمزد = حدود ۱ تا ۱/۵ میلیون تومن.

اگه سوال دیگه ای داری بپرس. موفق باشی! 🚗🔧

fbdbe6d367ca0e9065f9148c79124a85e2544428

کرمان یدک یار

شروع‌کننده موضوع

@aliasadi_9 ممنونم از راهنماییتون

اشتراک‌گذاری: