اعلان‌ها
پاک کردن همه

از کجا بفهمیم تسمه تایم رد کرده؟ صدای عجیبی از موتورم میاد!

1 نوشته‌ها
2 کاربران
1 واکنش ها
25 بازدید ها
0
[#125]
شروع‌کننده موضوع

درود به همه.

پراید ۱۳۲ انژکتوری دارم، مدل ۹۴، حدود ۱۱۰ هزارتا کار کرده. یه مدته وقتی استارت می زنم یه صدای تق تق از قسمت جلوی موتور میاد. اول فکر کردم از تسمه دینامه، ولی یه مکانیک گفت شاید تسمه تایم رد کرده باشه.

حالا ترسیدم! شنیدم اگه تسمه تایم بپاره یا رد کنه ممکنه سوپاپا بشکنه و موتور بسوزه.

می خواستم بپرسم:

• علائم تسمه تایم رد کرده چیه؟ چطور می تونم خودم تشخیص بدم؟
  • اگه تسمه تایم رد کرده باشه، آیا حتماً باید عوضش کنم یا میشه یه مدت دیگه هم کار کرد؟
  • هزینه تعویضش تقریباً چقدره؟ و آیا باید تسمه دینام و واترپمپ هم باهاش عوض بشه؟

ممنون میشم راهنماییم کنید. واقعاً استرس گرفتم! 😰

1 پاسخ
1

سلام دوست عزیز.

من دوسته من. بذار یه چیز رو اولش روشن کنم: تسمه تایم پراید انژکتوری دندونه دار نیست، تسمه دندونه دار نداره! پراید انژکتوری تسمه تایمش تسمه ساده (V-Belt) نیست، بلکه تسمه دندونه دار (Timing Belt) داره که بین میل لنگ و میل سوپاپ قرار گرفته.

حالا بذار بگم از کجا بفهمی رد کرده:

🔴 علائم تسمه تایم رد کرده یا شل شده

علامت

توضیح

صدای تق تق یا سوت از جلوی موتور

وقتی تسمه شل یا ساییده بشه، روی دندونه ها می پره و صدای تق تق تولید می کنه

لرزش موتور روی دور آرام

تایمینگ سوپاپا به هم می ریزه و احتراق ناقص می شه

افت شتاب ناگهانی

وقتی گاز می دی ماشین مکث می کنه یا شتاب نداره

چراغ چک روشن می شه

سنسور میل سوپاپ تایمینگ اشتباه رو تشخیص می ده

استارت سنگین صبحگاهی

تایمینگ احتراق به هم ریخته

⚠️ نکته مهم: اگه تسمه تایم کاملاً رد کرده باشه (یعنی از دندونه ها جدا شده)، موتور اصلاً روشن نمی شه یا اگه روشن بشه با صدای وحشتناک کار می کنه.

🛡️ آیا می تونی بازم باهاش رانندگی کنی؟

هرگز! اگه تسمه تایم رد کرده یا شل شده:

• تایمینگ باز و بسته شدن سوپاپا به هم می ریزه

• ممکنه پیستون با سوپاپ برخورد کنه
  • در بهترین حالت: سوپاپ خم می شه
  • در بدترین حالت: سرسیلندر می ترکه و موتور تعمیر اساسی می خواد

پراید انژکتوری موتور XU7JP/L4 داره که موتور تداخلی (Interference Engine) نیست. یعنی اگه تسمه تایم بپاره، پیستون و سوپاپ با هم برخورد نمی کنن و موتور نمی سوزه. ولی خبری از رانندگی نداری چون ماشین خاموش می شه و روشن نمی شه.

🔩 هزینه تعویض و نکات طلایی

آیتم

هزینه تقریبی (تومان)

تسمه تایم اصلی (برند عظام یا کروز)

۴۰۰-۶۰۰ هزار

غلتک هرزگرد (Tensioner)

۲۰۰-۳۵۰ هزار

هزینه دستمزد تعویض

۳۰۰-۵۰۰ هزار

جمع کل

۹۰۰ هزار تا ۱/۵ میلیون

آیا تسمه دینام و واترپمپ هم باید عوض بشه؟

• تسمه دینام (تسمه V-Belt): اگه سالمه و ترک نداره، نیازی نیست. ولی اگه ۵۰-۶۰ هزارتا کار کرده، بهتره باهاش عوض کنی (هزینه ش ۸۰-۱۵۰ هزار تومنه).

• واترپمپ: توی پراید انژکتوری واترپمپ با تسمه تایم مستقیم نیست (با تسمه دینام می چرخه). ولی اگه آب از واترپمپ نشتی داره یا صدای سنگین داره، همین موقع که دستکاریه عوضش کن.

ea914612d2095d5f80c9c687782cf66161c28941

جمع بندی

صدای تق تق از جلوی موتور + ۱۱۰ هزارتا کارکرد = احتمال ۸۰٪ تسمه تایم شل یا ساییده شده.

قدم اول: امروز ببر پیش یه استادکار مطمئن تا تسمه تایم رو چک کنه. اگه شل باشه، غلتک هرزگرد (Tensioner) رو هم چک کن.

قدم دوم: هرگز با تسمه تایم رد کرده رانندگی نکن. حتی اگه پراید موتور غیرتداخلی داره، ممکنه توی جاده خاموش بشه و گیر بیفتی.

قدم سوم: وقتی داری تعویض می کنی، از یه مکانیک بخواه علامت های تایمینگ (Timing Marks) رو دقیق تنظیم کنه. یه دندونه اشتباه = موتور بد کار کردن یا روشن نشدن.

موفق باشی و حتماً سریع تر اقدام کن! 🚗⚠️

کرمان یدک یار

اشتراک‌گذاری: